//

Hoogsensitiviteit (HSP) en hoogsensitieve kinderen (HSK)

Tegenwoordig zien en horen we steeds meer over kinderen die zich op een bepaalde manier onderscheiden van andere kinderen. Vaak zijn dit hooggevoelige of hoogsensitieve kinderen, ook wel HSK of nieuwetijdskind genoemd. Hoogsensitiviteit is een eigenschap, het is dus geen ziekte of (gedrags)stoornis. Uit onderzoek blijkt dat een op de vijf mensen hoogsensitief of hooggevoelig is. Opvallende kenmerken van hoogsensitiviteit en hoogsensitieve kinderen zijn:

  • gevoelig voor indrukken en signalen uit hun omgeving (zoals spanning, emoties)
  • gevoelig voor (harde) geluiden, fel licht of kriebel
  • vaker last van allergieën (en daardoor bijvoorbeeld eczeem)
  • intuïtief en wijs voor de leeftijd
  • weten waar iemand mee zit of behoefte aan heeft

HSP’s ervaren intensiever prikkels uit hun omgeving. Nieuwe situaties, mensen, emoties, uitdagingen en ervaringen kunnen erg overweldigend zijn. Dit kan leiden tot overprikkeling ofwel “kortsluiting”, wat eigenlijk een overbelasting van het zenuwstelsel is. Zo kunnen gebeurtenissen als een verjaardag, drukke dag op school of vakantie in het vooruitzicht erg (in)spannend en vermoeiend zijn en zich bijvoorbeeld uiten in:

  • prikkelbaarheid
  • huilbuien en driftbuien
  • concentratieproblemen of slaapproblemen
  • onbereikbaar zijn, terugtrekken of juist overschreeuwen
  • stemmingswisselingen zonder de reden te weten

Wanneer hoogsensitieve kinderen door hun omgeving (ouders, leerkrachten, klasgenootjes, etc) niet voldoende begrepen worden en /of de indruk krijgen ‘raar’ of ‘anders’ te zijn, kunnen ze zich niet op hun gemak gaan voelen. Het kan dan ook lastig zijn voor het kind, en de ouders, om met hun hoogsensitiviteit om te gaan. Thuis en op school kan het voor moeilijke situaties zorgen. Voor de ouders kan het kind bijvoorbeeld onbereikbaar lijken wat vaak gevoelens van onmacht met zich meebrengt.

Daarnaast wordt hoogsensitiviteit nog te vaak als lastig ervaren of bijvoorbeeld in verband gebracht met een gedragsstoornis.  Wanneer kinderen én ouders beseffen dat hoogsensitiviteit geen last of probleem hoeft te zijn en er mee om leren gaan, kunnen ze het als een kracht en positieve eigenschap gaan zien.

Hoogsensitiviteit als kracht door coaching!

Herkent u uw kind in het bovenstaande? Dan biedt coaching bij Sprankelkinderen uitkomst. Sprankelkinderen is gespecialiseerd in het begeleiden van hoogsensitieve kinderen én hun ouders.

Ook volwassenen kunnen uiteraard hoogsensitief zijn. Kinderen hebben het ook nooit van een vreemde. Herkent u zichzelf in bovenstaand verhaal, ondervindt u last van uw hoogsensitiviteit en bent u op zoek naar coaching hierin? Neem dan contact op of kijk  ook eens op Coruscent voor meer informatie.

Voor HSP’s is het belangrijk te leren contact te maken (en houden) met je eigen gevoel en weer bij jezelf te komen. Herkenning en erkenning kan dan al veel doen. Ook wordt tijdens coaching duidelijk gemaakt welke gevoelens van jezelf zijn en welke prikkels van buitenaf komen en hoe je je hiervoor, deels en desgewenst, kan afsluiten of mee om kan gaan. Kinderen leren o.a. met behulp van leuke oefeningen hun aandacht naar binnen te richten en om te gaan met de vele prikkels die op hen af komen. Ook bij volwassenen wordt o.a. gewerkt met oefeningen, naast het bieden van inzicht door coaching / counsellinggesprekken.

Meer informatie over HSP?

Sprankelkinderen geeft regelmatig workshops en informatie-avonden over hoogsensitiviteit bij (zorg)instellingen . Ook een informatie-avond bijwonen? Kijk dan bij de agenda of neem via email contact op. Een (individuele) workshop volgen behoort ook tot de mogelijkheden.

Ondersteunende middelen

(Hoog)sensitieve kinderen reageren ook bijzonder goed op kindermassagebachbloesem remedies, rescue remedies (rescue kids, rescue nacht, druppels of spray), eyeQ (visolie met omega 3 EPA/DHA en omega 6 GLA) en de energie van edelstenen. Deze mogelijkheden en ondersteunende middelen zijn ook binnen Sprankelkinderen aanwezig.

“Wees jezelf, er zijn al zo veel anderen”

Bekijk hier een filmpje over de zogenaamde kortsluiting als gevolg van overprikkeling: